Majoor Bosshardt

Je bent hier: Home | Onvergetelijke Amsterdammers | Majoor Bosshardt

[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|video" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]

Majoor Bosshardt

Majoor Alida Bosshardt (1913-2007) in haar karakteristieke donkerblauwe damesuniform met bijpassend hoedje met strik van het Leger des Heils was jarenlang een geliefde en noodzakelijke verschijning op de Amsterdamse Wallen. Toen ze op 18-jarige leeftijd het Leger des Heils en God leerde kennen, wijdde ze de rest van haar leven aan het helpen van mensen die dat nodig hadden. Haar geloof was zowel eenvoudig als doeltreffend: niet lullen, maar poetsen. ‘God dienen, is mensen dienen’, was haar credo.
Ze begon als heilsofficier bij een kindertehuis in Amsterdam. In de Tweede Wereldoorlog runde Bosshardt een ondergronds kindertehuis en bracht joodse kinderen onder in pleeggezinnen. Na de oorlog begon ze met goodwill werk op de Amsterdamse Wallen, want de armoede en ellende van de prostituees, verslaafden en daklozen, die er woonden, lieten haar niet meer los. Veel mensen raakten onder de indruk van het werk van de majoor. Een van hen was prinses Beatrix, die in 1965, vermomd met een pruik, met de majoor meeging op bezoek bij arme gezinnen en prostituees.

De Majoor, zoals ze werd genoemd, bleef altijd alleenstaand en kreeg geen kinderen, tot haar eigen grote verdriet. Bosshardt werd vaak gevraagd voor televisieoptredens omdat ze onverbloemd sprak en ongedwongen omging met mensen van de hoogste tot de laagste rangen van de maatschappij. Ze werd onderscheiden door het Leger des Heils, maar kreeg ook de Yad Vashem-onderscheiding, de hoogste onderscheiding die de staat Israël voor haar werk in WO II. Ze werd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau geslagen. In 1978 ging Alida met pensioen, maar werkte tot haar dood op 94-jarige leeftijd voor het Leger des Heils.
De Majoor Bosshardt Prijs wordt nog elk jaar toegekend aan mensen die zich inzetten voor de Nederlandse samenleving. Haar bronzen standbeeld met De Strijdkreet en een collectebus in de hand en de Majoor Bosshardt brug op de Wallen houdt de herinnering aan deze belangrijke vrouw levend.
In de videolink de aflevering van het programma Villa Felderhof, waarin majoor Bosshardt samen met Herman Brood enkele opzienbarende dagen doorbrengt.

1. Majoor Bosshardt – Foto Leger des Heils; 2. Majoor Bosshardt met een vermomde prinses Beatrix in 1965 in Amsterdam – Foto Peter Zonneveld; 3. Majoor Bosshardt met de Hell’s Angels – Foto www.strijdkreet.nl; 4. Majoor Bosshardt was fan van Anton Pieck. Hij maakte deze tekening van haar.

 

 

[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|afbeelding_1" image_size="et-pb-image--responsive--phone" link_image="image" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]
[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|afbeelding_2" image_size="et-pb-image--responsive--phone" link_image="image" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]
[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|afbeelding_3" image_size="et-pb-image--responsive--phone" link_image="image" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]