De Uitkijk

Je bent hier: Home | Entertainment/uitgaan | De Uitkijk

[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|video" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]

De Uitkijk

De Uitkijk werd in 1929 geopend door de Maatschappij voor Cinegrafie NV die daarmee de eerste bioscoop met een zeer aparte programmering in Nederland creëerde. In 1929 zag Mannus Franken (een van de oprichters van de Filmliga) aan de gevel van de toenmalige City Bioscope aan de Prinsengracht een bordje hangen waarmee het pand te huur werd aangeboden. De City Bioscope was daar al zestien jaar gevestigd. Omdat het commerciële succes uitbleef en er een arbeidsconflict ontstond, ging men het filmtheater in 1929 sluiten.

De Nederlandsche Filmliga die in 1927 was opgericht, was vanaf 1929 sterk verbonden met De Uitkijk. Doel van de Filmliga was het publiek kennis te laten maken met de avant-garde films van die tijd, films die men in de reguliere bioscopen niet te zien kreeg. De Filmliga beloofde tegenwicht te bieden tegen deze theaters.

Eerst probeerde men het in de bioscoop Centraal aan de Amstelstraat, maar na twee jaar zag men als Maatschappij voor Cinegrafie de mogelijkheid de speciale films in De Uitkijk te gaan draaien. Nadat het pand gehuurd was werden tijdens de opening op 9 november 1929 vier films vertoond: Heien van Joris Ivens, Regen en Jardin du Luxembourg van Joris Ivens en Mannus Franken en als hoofdfilm La Passion de Jeanne d’Arc van Thedoor Dreyer.

Na twee jaar werd de samenwerking tussen de Filmliga en De Uitkijk weer verbroken. De Uitkijk bleef echter onder leiding van directeur Ed Pelster wel bestaan als een filmtheater waar toch nog altijd speciale films zouden worden vertoond.

In 1933 vond onder leiding van architectenbureau Merkelbach en Karsten een verbouwing plaats: nieuwe stoelen, een nieuwe vloerbedekking en een decoratief witte vleugelpiano waren de meest in het oog lopende veranderingen.

 

fotografie: Andreas Praefcke [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|afbeelding_1" image_size="et-pb-image--responsive--phone" link_image="image" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]
[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|afbeelding_2" image_size="et-pb-image--responsive--phone" link_image="image" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]
[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|afbeelding_3" image_size="et-pb-image--responsive--phone" link_image="image" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]