Anne Frank Huis

Je bent hier: Home | Kunst/cultuur/design | Musea | Anne Frank Huis

[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|video" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]

Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis is een museum en monument ter gedachtenis aan Anne Frank en haar Joodse familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het achterhuis aan de Prinsengracht 263 zaten ondergedoken. Anne Frank schreef hier haar beroemde dagboek Het Achterhuis.

Het museum trekt bijna 1 miljoen bezoekers per jaar waarvan de meesten uit het buitenland. In 2013 kwam er een recordaantal van bijna 1,2 miljoen bezoekers. Die kwamen uit 95 verschillende landen. Circa 11 procent komt uit Nederland. De grootste groep is tussen de 20 en 30 jaar oud (32 procent).

Prinsengracht 263 is samen met Prinsengracht 265 in 1635 gebouwd door Dirk van Delft, eigenaar van verschillende percelen in de buurt. Van ±1740 tot 1764 woonde er de schatrijke handelaar in drogerijen Isaäc van Vleuten. Hij verbouwde het pand in 1740, waarbij onder andere de voorgevel werd vernieuwd en een achterhuis gebouwd. Rond 1840 vond opnieuw een verbouwing plaats. Toen werd de topgevel vervangen door een eenvoudige rechte kroonlijst, een lijstgevel waar er vele van zijn. In de tweede helft van de 19e eeuw vond de firma A. d’Ailly in chemicaliën hier onderdak. Van 1928 tot eind 1939 was de pianolarollenfabriek Euterpe er gevestigd.

Op 1 december 1940 verhuisde Otto Frank zijn bedrijven Opekta en Pectacon van Singel 400 naar Prinsengracht 263. In de loop van 1942 werd begonnen met het inrichten van een schuilplaats op de eerste en tweede verdieping van het achterhuis, en op 6 juli dook het gezin Frank er onder. Op 13 juli volgde het gezin Van Pels (in het dagboek van Anne Frank de familie Van Daan genoemd), en in augustus werd een draaikast aangebracht die de toegang tot de onderduikruimte moest verbergen. In november dook Fritz Pfeffer, een kennis van Otto Frank, er ook onder. Slechts 4 medewerkers van Opekta waren op de hoogte van de aanwezigheid van de onderduikers. Op de begane grond van het achterhuis bevond zich het magazijn, en de onderduikers moesten daarom overdag heel stil zijn om hun aanwezigheid niet te verraden.

Het Anne Frank Huis staat in de schaduw van de Westertoren. In Annes dagboek is te lezen welke belangrijke rol de toren heeft gespeeld in haar onderduikperiode in het achterhuis.

Op 4 augustus 1944 viel Oberscharführer Karl Silberbauer met vier Nederlandse helpers het pand binnen, na een telefonische tip. Er was sprake van verraad van de familie Frank. Alle onderduikers werden gearresteerd, evenals twee helpers, Victor Kugler en Johannes Kleiman. Het dagboek van Anne Frank werd gered door Franks medewerksters Bep Voskuijl en Miep Gies.

fotografie: Massimo Catarinella [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|afbeelding_1" image_size="et-pb-image--responsive--phone" link_image="image" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]
[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|afbeelding_2" image_size="et-pb-image--responsive--phone" link_image="image" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]
[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|afbeelding_3" image_size="et-pb-image--responsive--phone" link_image="image" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]