Fabiola

Je bent hier: Home | Onvergetelijke Amsterdammers | Fabiola

[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|video" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]

Fabiola

Fabiola (1946-2013) was een performancekunstenaar en bekend in Amsterdam als levend kunstwerk. Zijn echte naam was Peter Alexander van Linden, geboren in Duitsland en opgegroeid in Antwerpen. Toen een vriend medio jaren zestig naar Amsterdam vertrok, besloot Peter Alexander mee te gaan. Na eerst in Naaldwijk een opleiding tot ziekenverzorger gevolgd te hebben, verhuisde hij naar Amsterdam.
Daar hield hij zich al gauw bezig met het doorbreken van rolpatronen door onder andere vrouwenkleren te dragen, zonder daarbij volledig een vrouw te willen lijken, zoals bij de meeste travestieten het geval is. Hij presenteerde zichzelf onder de geuzennaam flikker.
Fabiola was totaal barok, met extravagante vrouwenkleren in felle kleuren, uitbundige hoeden en schoenen met extreem hoge hakken, kralenkettingen, zonnebrillen en make-up en niet zelden omhuld door een flinke hoeveelheid decoratiefolie.

Hij was ‘the life of the party’ bij de Roze Zaterdag, de Amsterdam Gay Pride en de Hartjesdagen en daarnaast bij allerlei, vaak homogerelateerde, demonstraties, manifestaties, exposities en feesten. Hij zette zich ook in voor dak- en thuislozen in Amsterdam.
In de jaren zeventig ging Fabiola op een sokkel bij het Stedelijk Museum staan en werd uitgeroepen tot “levend kunstwerk”. Vervolgens werd hij uitgenodigd bij de toonaangevende talkshow van Sonja Barend en schreed hij drie weken lang als een paradijsvogel door de witte zalen van het Stedelijk, bewonderd door kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland.

Fabiola wilde met zijn optreden zijn innerlijke, individuele vrijheid tonen en zich verzetten tegen het grijze en grauwe in de samenleving en tegen een cultuur, waarin alles gekocht wordt en bijna niets meer vanuit ons zelf komt.
In 2013 overleed Fabiola in Amsterdam. Zijn lichaam werd op een met bloemen versierd bootje over de Amstel naar de begraafplaats Zorgvlied gevaren en ligt daar sindsdien begraven.

Amsterdammers over Fabiola tijdens zijn uitvaart in Amsterdam:
https://youtu.be/idoec4uVmeg

[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|afbeelding_1" image_size="et-pb-image--responsive--phone" link_image="image" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]
[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|afbeelding_2" image_size="et-pb-image--responsive--phone" link_image="image" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]
[et_pb_acf_single_item field_name="Extra info DNA item|afbeelding_3" image_size="et-pb-image--responsive--phone" link_image="image" _builder_version="4.1"][/et_pb_acf_single_item]